Lektion 24 - bommar/markarbete

 
 
Okej. Dags för uppdatering. Det har hänt mycket sedan sist, vilket också är anledningen till att jag har svårt att hinna blogga. Jag är jättespänd på att få berätta för er vad det är som håller på att hända, men det är inte spikat än så jag ska försöka hålla på det lite till!! ;-)
 
Denna lektion jobbade vi med:
  • Bommar/markarbete 
 
Sista lektionen jag skrev om gick i dressyrens tema, med voltar och gångartsarbete. Idag växlade vi fokus till bommar och markarbete. Det där med vad som är markarbete och inte tycker jag verkar vara lite lurigt och olika från person till person. Vissa beskriver det som träning av lösgjordhet och lydighet i samband med hoppning, andra menar att det är "dressyr med hinder"... fast man kanske kan sammanfatta det som "hoppdressyr"??
 
Hur som helst. Vi red iaf över bommar idag. Det är väl inte min starkaste sida, eftersom jag bara har fått testa på det typ 2 gånger. Vi rider alltid dressyr med min andra instruktör på våra privatlektioner.
 
Som vanligt fick jag skäll för att jag inte ger eftergift på rätt sätt. Läraren tycker att jag ger för lite eftergift (Vad är ens eftergift?? Jag tror inte jag har fått det förklarat för mig någon gång). Och när jag försöker ge mycket eftergift ("Ta händerna mot munnen!!" ropar läraren) så får jag istället ett hyttande pekfinger för att jag böjer överkroppen framåt. Ja, det är inte lätt att få allt rätt för en gröngöling som jag! =D
 
Men över bommarna kommer vi. Så jag är rätt så nöjd ändå. ;-) Och inte snubblade vi över en enda bom heller. Och läraren gav också fin kritik flera gånger, så det kändes ju kul.
 
 
Det enda jag känner mig frustrerad över denna lektionen var att läraren vägrade ge mig ett spö. Hon gör så ibland. Ibland säger hon bara att ingen får använda spö utan någon närmare förklaring. Ibland säger hon tvärt om att man MÅSTE ha spö, och jag begriper aldrig varför det är så olika för jag tycker inte att det finns något tydligt mönster på när hon tillåter det och inte. Däremot vet jag att min pålle är ökänd i hela bygden för hur svårdriven han är och jag, samt alla andra elever, brukar få ha spö (alltså jag brukar knappt använda det, det räcker att jag håller i det för att det ska ge effekt!) för att få honom att pinna på lite. Men icke. Idag blev hon bara irriterad när jag frågade om spö. Så jag fick driva. Och driva. Och driva. HEEEEEELA lektionen. Alltså hela lektionen kändes som om den gick ut på att jag bara skulle få spunk i varenda benmuskel. Jag var så trött efteråt att jag knappt kunde gå lodrätt. Jag var hjulbent i åtminstone några dagar. (Och återigen funderade jag på om jag inte bara borde byta ridskola så jag kommer till någon mer pedagisk skola. Men det är en annan historia...)
 
Jag gillar inte att ha sega hästar. Jag tycker det förtar hela ridupplevelsen och jag kan inte koncentrera mig på att lära mig något ordentligt när jag måste sitta och jaga på hästen i vartenda steg. :-(
 
Reflektion efter lektionen...

Alltså... Jag har en fundering. Den här hästen som jag red idag (samma fantastiska, goa skimmel som jag red på förra lektionen) är jättesvår att flytta på i boxen. Alltså, så fort jag liksom trycker till lite på rumpan för att han ska flytta på sig så pressar han emot mig istället för att göra som de flesta andra lydiga ponnierna och flytta på baken. Jag tänker att detta beteende måste ju även påverka hur han svarar på sidförande hjälper från ryggen? För som jag har förstått det ska en häst gå undan för tryck. Om en häst inte går undan för tryck på marken, kan man då räkna med att den ska göra det från ryggen?? Finns det någon sådan koppling, ni hästexperter där ute?

Önskar er en fin kommande vecka! <3