Lektion 5 (isis) - korrekt halt, framdelsvändning och "undan för innerskänkeln"

 
 
Denna lektion jobbade vi med:
  • Att göra en korrekt halt
  • Framdelsvändning
  • Volter med tagen bakdel
 
Uppvärmning, start och halt med fokus på bakbenen
Vi värmde upp med skritt på lite längre tygel och samlade sedan upp skritten och gick in i lite töltarbete. Därefter jobbade vi en stund med att starta och göra halt på ett korrekt sätt. Dvs. genom att aktivera bakbenen rätt. Instruktören lärde mig att jag skulle "driva hästen in i halten", vilket var helt nytt och väldigt intressant för mig!! Jag har alltid innan bara tänkt att jag ska använda förhållande hjälper, alltså att bara bromsa hästen. Jag har aldrig tänkt på att man skulle få en snyggare halt genom att också använda framåtdrivande hjälper! :-O
 
Men poängen är alltså att jag ska förbereda hästen för halt genom att krama tyglarna och samtidigt ändå fokusera på att hålla igång bakdelen. Bakdelen ska vara det sista som stannar (i en halt) och den första som börjar arbeta i när jag startar hästen. Eftersom vi vill behålla hästen samlad i halten och starten.
 
Jag förstod vad jag skulle göra i teorin, men hade svårt att avgöra om jag fick till det i praktiken. Det är och förblir en gåta. Vi stannade inte så länge vid denna övning utan gick vidare utan att jag riktigt hajade om jag "kom i mål" eller inte. Men jag hoppas och gissar att vi kommer återkomma till den korrekta halten i framtiden!
 
Framdelsvändning
Sedan testade vi på lite framdelsvändning, där jag alltså skulle få hästan att trampa med framdelen på samma ställe och flytta runt bakdelen ett varv.
 
En framdelsvändning rids endast i skritt och görs genom att ryttaren med hjälp av sin innerskänkel flyttar bakdelen runt hästens framdel. Hästens inre framdel ska trampa på samma ställe hela tiden. Den inre skänkeln ska placeras något längre bak, ytterskänkeln fungerar mothållande och temporeglerande, innertygeln ställer och understödjer innerskänkeln och yttertygeln reglerar ställningen och fångar upp rörelsen. Framdelsvändningen kan sägas vara en förberedande rörelse för skänkelvikning och ryggning.
 
 
När jag hade testat framdelsvändningen ställde instruktören ut lite koner på ett kvadratiskt spår, där varje kon utgjorde hörnet. Så skulle jag rida längs det fyrkantiga spåret och stanna vid varje hörn/kon och vända nittio grader i riktning mot nästa hörn utan att framdelen flyttade sig (alltså göra en kvarts framdelsvändning!), och fortsätta spåret för att göra likadant vid nästa hörn.
 
En kul övning som var ganska svår! Svårt att få hästen att trampa på samma ställe i vändningen. För att kunna få till framdelsvändningen bra måste jag ha hästen ställd och skritten samlad. Mitt största problem var nog att jag glömde fånga upp framdelsvändningsrörelsen med yttertygeln och därför flyttade sig hästan ibland även med framdelen.
 
Ja, detta behöver jag jobba mer på!! Jag är i regel dålig på det där med att göra förhållningar och ha en stadig kontakt i tygeln. Jag har ofta för slappa hjälper där vilket gör att även om jag lyckas få till en lyckad flytt med bakdelen så smiter framdelen undan rörelsen.
 
 
Volt med "tagen bakdel" eller "undan för innerskänkeln"?
Slutligen jobbade vi lite "tagen bakdel" på volt. (Eller om det heter "undan för innerskänkeln" när det är rumpan utanför spåret??)
 
Svårt, svårt. Inte svårt att flytta undan bakdelen, men svårt att veta om man gör det på rätt sätt, om den är lagom mycket undan flyttad och framför allt - om man fortfarande håller sig kvar på en lika stor volt!! Det kändes lite vingligt och jag vet inte om volten blev större eller mindre, men helt rund var den troligtvis inte.
 
Reflektion efter lektionen...
 
Det var en mastig lektion med många svåra moment och massor av ny information för mig. Svåra på så vis att man inte vet helt hur de ska vara eller kännas och om man gör rätt. Väldigt skojigt med alla dessa tekniska utmaningar, tycker jag!! Jag hade gärna sett mer av de tekniska inslagen på ridskolan också. Men men... där lär jag mig annat, så lektionerna kompletterar varandra bra. :-D
 
Någon av mina ridproffs till läsare som kan förklara skillnaden på när man kallar det för "tagen bakdel" och att rida "undan för innerskänkeln"?