Lektion 14 - Att få en trög häst att gå i form

 
 
 
 
Denna lektion jobbade vi med:
 • Skritt och trav på böjt spår
 • Galopp
 
Denna lektion var lik den förra grupplektionen, men utomhus. Vi skrittade och travade på fyrkantsspår, på böjt spår och "snett igenom". Det gamla vanilga... Det nya var att vi testade på att trava direkt från halt. Inte så svårt som man skulle kunna tro att det var! :O Och så avslutade vi med några galoppfattningar. Jubel och granater!! Som jag har längtat efter (och våndats över) detta!
 
Att få till bjudning och form på en trög häst
Jag är jätteglad över denna lektion. Jag fick inte någon större uppmärksamhet eller kritik sådär överlag, men jag kände själv att jag gjorde ett betydligt bättre jobb på hästryggen än vad jag brukar. Jag var superfokuserad hela lektionen! Jag jobbade stenhårt med att få in bjudning i hästen (gamla godingen Mr W som måste "piskas" upp i tempo), få honom att tycka att övningarna var kul och utmanande. Jag ställde, böjde, kände in balansen, varierade mig och försökte göra allt så korrekt jag bara kunde. Jag försökte på alla vis hitta ett sätt som fick upp lite drivkraft i gubbrackarn och det som blev en aha-upplevelse för dagen var hur mycket sitsen påverkar!! Inte förrän jag började driva med sätet så fick han eld i baken. Nej, förresten, det var en överdrift. Men det pyrde en smula iaf. (Jag har aldrig riktigt förstått vikten av att rida "med sätet" förut. Idag tror jag att jag förstod.)
 
Efter halva lektionen och ett hårt arbete på hästryggen började han plötsligt bajsa. Trodde jag. Det kändes verkligen som om han började gå och bajsa! Men när jag vände mig om för att kolla om det kom några blajor så kunde jag inte se något annat än en stor maffig rumpa, med två hårt arbetande skinkor och höga bakbenstramp. Han piskade med svansen, frustade och dräglade och krökte nacken så fint. Verkade för första gången någonsin trivas med att jobba. "Nää, nu blommar löken!! Skojar du??" Tänkte jag. "Börjar självaste Mr W att gå i form nu mitt på ljusa dagen?" Det måste ju vara ett mirakel som har skett.
 
Dagens framsteg...
 1. Jag fick INGET skäll för att jag var för nära ekipaget framför, inte heller för långt ifrån. Oh surprise!!
 2. Jag fick endast en enda påminnelse om att kröka ihop fingrarna.
 3. Jag fick inte en enda påminnelse om att hålla ner hälarna, jag kom ihåg att trycka ner dem hela lektionen!!
 4. Jag lyckades styra Mr W rätt hela lektionen (han brukar annars föredra att slarva lite med vägarna), och jag tog ut alla kurvorna ordentligt.
 5. Jag satte galoppfattningen båda gångerna.
 6. Jag trillade inte av under galoppen!!
 7. Jag skallrade inte tänder av nervositet inför galoppen!!
 8. Jag höll ett bra tempo hela lektionen trots att jag hade ridskolans segaste häst och inget ridspö (som annars brukar användas på honom).
 9. Jag fick Mr W att "gå i form"! Åtminstone några korta saliga sekunder där mot slutet av lektionen.
 
Framtidens utmaningar...
 1. Galoppen... suck... galoppen. Den har jag inte ännu begripit mig på hur den ska vara. Men så var det ju min första riktiga gång också.
 2. Hälarna och händerna är fortfarande mina svagheter vad gäller sitsen. De fladdrar och glappar och lever rövare. :( 
 3. Traven efter galoppen blev väldigt slängig och ostyrig. Måste ha mer kontroll på gångarts-övergångarna. Inte släppa på kontrollen bara för att jag går ner i tempo.
 
Reflektioner efter lektionen...
 
Jag gick i lyckorus hela lektionen hem. Både för att jag hade fått testa på galopp, fått flera nya insikter/aha-upplevelser och för att jag för första gången kände att jag hade fått Mr W att jobba ordentligt med kroppen. Det kändes som en fantastisk bragd.
 
Knäpp fråga, men är det någon annan som upplever att det ibland känns som om hästen bajsar när den jobbar på ordentligt med bakbenen?? Har aldrig hört det förut.