Lektion 3 (på Isis) - uteritt och ryggning

 
 
Denna lektion jobbade vi med:
 • Uteritt i skritt med fokus på ställning
 • Ryggning
 
Ja, som ni förstår var detta en ganska basic lektion. Inga utmaningar, inga höga tempon... Inget snubblande, ingen utskällning, inga flygfärder. ;-) Nyttigt för mig att bara ha tålamod och ta det lugnt.
 
Anledningen till att vi bara höll oss till skritt var för att den islandshäst jag rider på inte är så nybörjarvänlig ute i skogen. Hon har visst tävlat i flygande pass och blir lätt het när hon får möjlighet, så läraren vågade helt enkelt inte släppa iväg henne och mig ute i vildmarken. Helt förståeligt. ;-)
 
Ryggning
I slutet av lektionen testade vi på lite ryggning (= att backa med hästen). Det fick jag lära mig att göra genom att göra en lätt förhållning, luta mig bakåt (Tror inte att man annars lär ut att luta sig bakåt vid ryggning? Men islandshästen har visst lite särskilda hjälper och lägger mycket fokus på vikt, verkar det som!) och krama tyglarna, samtidigt som jag flyttade skänklarna en aning bakåt och drev på växelvis i tak med bakbenen. (Ibland kan man även behöva lätta lite på sätet för att hästens rygg ska kunna jobba korrekt.)
 
Reflektion efter lektionen...
 
Ja.. hm.. nä... jag har ingenting mer att skriva om denna lektion. Däremot har jag en fråga...
 
Hur kan det komma sig att det är så sjukt svårt att rida en islandshäst I VERKLIGHETEN, när vilken nybörjare som helst verkar kunna rida som en kung på turist-turridningarna? :-/

Lektion 9 - rida över bommar

 
 
Denna lektion jobbade vi med:
 • Rida över bommar i skritt och trav
 
Idag var min första ridlektion i grupp nummer 3. Spännande!! Lektionen ägnades åt att skritta och trava över bommar. Egentligen inga konstigheter alls. Bara att lita på hästen och tänka på att följa med huvudrörelserna med händerna, så att hästen kan sträcka ut sitt huvud när den kliver över bommarna. Jag visste först inte att man skulle göra någonting med händerna eftersom jag var den enda i gruppen som inte hade ridit över bommar förut. Så jag fick skäll av läraren. "Men ta fram händerna mot hästens mun i god tid då!!" Ropade hon efter mig. Jaha!!? Ska man ta fram händerna? Så bra att jag fick veta det. ;-) (Sådant tycker jag man borde informera om i början av lektionen. Eller??)
 
 
 
Vi red bana med flera olika bommar som låg ibland ensamma och andra ihop med korta avstånd, så att hästarna var tvungen att ta stora kliv över. Allt gick som smort (i början). Tyckte jag. Det tyckte inte läraren. Hon klagade på mina händer som inte gav hästens huvud tillräckligt mycket frihet. Jag försökte tänka på det hon sa, men ju mer jag fokuserade på det desto mer spänd blev jag varje gång vi skulle över. Och så plötsligt snubblade Mr W rejält på en bom och jag trodde vi skulle ryka rakt i backen. Min vanliga otur liksom! Efter det var både han och jag nervösa inför varje bom och balans kändes mer och mer avlägsen... :-(
 
 
Jag förstod inte riktigt hur jag skulle göra för att komma över på ett snyggt och smidigt sätt. Om jag skulle ställa mig upp i typ lättsits över bommen?? Om jag skulle lyfta fram händerna fritt så att tyglarna blev slappa eller helt enkelt hålla dem och ta stöd mot halsen kanske? Eftersom vi travade över bommarna i lättridning (inte samma sak som lätt sits om jag har förstått det rätt.) innebar det att jag skulle resa mig i takt med hästens rörelser och då blev det plötsligt svårt att hålla tempot/takten, som läraren brukar påminna om, eftersom hästen tar större kliv över bommarna. Ska man då bara resa sig lite extra länge över bommen eller?? Suck.... Om jag ändå hade haft något hästproffs att fråga. :-( 
 
För eventuella nybörjare som har förirrat sig in i min blogg vill jag uppdatera detta inlägg och sammanfatta lite värdefulla instruktioner och tips som jag fått av en av mina hästproffsiga läsare! (Tack Elin!)

Så här ska man göra när man rider över bommar:
 • Förbered innan bommen genom att göra hästen uppmärksam på att "något kommer hända". Jobba gärna med att kombinera skritt, halt, trav innan du rider bommar för att se att du har hästen "mellan hjälperna" (brukar man väl säga? Det betyder att hästen är lyhörd och följer dina hjälper.) och se till att hästen jobbar med bakbenen.
 • Lägg upp ett friskt tempo innan bommarna!
 • Lättast i början är att stå upp i lätt sits, men inte luta sig för mycket framåt. Rider man lättridning gäller att följa med i hästens rörelser och takten som bryts lite över bommarna.
 • Behåll kontakten i tyglarna (annars tappar hästen stöd och snubblar) men var mjuk i händerna och följ med hästens huvud fram när den kliver över bommarna. Hindra inte hästens rörelser men var inte heller för slapp! (Jag gjorde båda dessa nybörjarmisstag, vilket ledde till snibbel och obalans!)
(Någon som har något att tillägga?)
 
Reflektion efter lektionen...
 
Jag kände mig lagom kass och bakom flötet efter denna lektionen. Sämst i gruppen liksom. Alla andra verkade ha stenkoll på vad man skulle göra. Utom jag. Det var en jobbig känsla. Jag vet inte vad jag gjorde för fel som gjorde att hästen började snubbla över bommarna, men det var som om både han och jag blev mer nervösa och spända för varje gång det hände. Och så här efteråt känns det som om jag inte riktigt förstod hur jag skulle göra eller vad som var fel... Då undrar man ju hur nästa bom-lektion ska gå.........! :-( *nervös*
 
Någon som har några tips att ge mig?

Lektion 2 (på i-häst) - volter, böjning och övergångar

 
 
Andra lektionen på islandshäst. Det är både lärorikt och förvirrande att rida lektioner både på "vanliga" hästar och på islandshästar. Det är så mycket som skiljer och även mycket som skiljer åt mellan de olika instruktörernas åsikter/pedagogiker om hur man ska rida och hantera hästarna.
 
Vi jobbar väldigt tekniskt på islandslektionerna och det tycker jag är kul!!
 
Denna lektion jobbade vi med:
 • Uppvärmning med fokus på att styra hästen med vikt och röst
 • Volter (ställa, böja och balansera upp)
 • Övergångar mellan halt, skritt och tölt
 
Idag började vi som vanligt med att värma upp på skritt. Vi jobbade med att få hästen att starta eller göra halt enbart genom att använda rösten och vikten. Rösten fungerar finfint, tycker jag, men vikten var lite svårare. Som vanligt är jag alldeles för försiktig i mina hjälper. "Överdriv lite!" tyckte instruktionen och när jag upplevde att jag i princip gjorde cirkuskonster på hästryggen menade hon att det knappt syntes. Jaja... det där med att vara bestämd och övertydlig är uppenbarligen inte min starka sida.
 
Att styra, starta eller göra halt med hjälp av sin vikt (enkelt förklarat)
 • Starta - Luta sig lite framåt och driva med sätet
 • Göra halt - Bli "passiv" i sätet och tung i rumpan. Ev. luta lite bakåt.
 • Gå åt sidan - Luta sig åt det hållet man vill att hästen ska gå
 
Sedan jobbade vi volter. Jag fick öva mig på att göra små volter, på en stor volt. Först fick jag göra det enbart genom att använda "ledande tygeltag" (Dvs. bara med hjälp av tyglarna! För nybörjare finns det en häst-ordlista att läsa här!). När jag bara styrde med tyglarna blev volterna alldeles för stora och hästen lutade på ett konstigt sätt. Bakdelen följde inte med i spåret utan liksom "sladdade" utanför. Inte så välfungerande, med andra ord. När jag kombinerade tygelhjälpen med skänklarna, vikten och sätet, så blev plötsligt volterna otroligt mycket bättre och jag kunde göra dem så små att det nästan blev (skritt-)piruetter. Intressant!!
 
För att få en bra volt måste man förstå hur man ställer och böjer hästen, samt hur man balanserar upp den. Det kallas för att man ska få hästen att "spåra" (bakbenen ska trampa i frambenens spår).

Hjälper som kombineras för att få en riktigt liten volt (eller överhuvudtaget för att få till en bra volt!)
 • Innertygeln (dvs. den tygeln som är in mot voltens mitten) - leder och ställer
 • Yttertygeln - reglerar ställning och gör förhållningar
 • Innerskänkeln - böjer/formar hästen, driver och balanserar upp om bogen faller inåt (kan även användas som vikthjälp om volten behöver bli mindre)
 • Ytterskänkeln - sidförande, drivande och balanserar in bakdelen i spåret (detta görs genom att man för ytterskänkeln lite bakåt!)
 • Sätet - Driver på, formar och styr hästen genom att kroppen och höfterna vinklar sig åt det håll hästen ska och så som hästen ska böja sig (volten kan även göras större och mindre med hjälp av kroppsvikten och vilket sittben man vilar på etc.)
Självklart behöver man inte använda hjälperna just så här för att få till en bra volt, men så fick jag lära mig att använda dem på min lektionshäst! :-D (Något proffs som har något att tillföra här? Något jag har glömt att nämna eller något som fungerar bättre än så som jag har lärt mig?)
 
Slutligen jobbade vi med tölten. Att få upp hästen till en snygg och kontrollerad tölt från skritt eller direkt från halt. Detta gjorde jag genom att samla upp hästen och göra en halvhalt innan tölten för att visa att "nu händer någonting nytt". Sen gäller det under hela tölten att ha en bra balans mellan drivningen och förhållningarna. Ja, detta är en hel vetenskap som inte kan läras med hjälp av ord... Den måste kännas... Det är bara att nöta och nöta övergångarna. (Och återigen önskade jag så innerligt att jag hade en egen häst så jag kunde få mer tid i sadeln!)
 
Efter ett antal töltövergångar fick hästen uppenbarligen mersmak (eller kanske tröttnade hon på mitt gnat?) och bestämde sig för att bita sig fast i bettet och bara rusa på utan att ta någon hänsyn till vad spratteltanten på ryggen sa. Med tanke på att hästen jag red var en ovanligt pigg, pensionerad tävlingshäst (5-gångare! Alltså hon har tävlat i isländarnas femte gångart som heter "flygande pass"!) så kan ni kanske räkna ut vilket tempo hon fick upp på några röda sekunder. Den lilla krutspjuvern!! :-D Jag blev inte rädd, men däremot spände jag mig när jag försökte få stopp på henne och det fick ju bara motsatt effekt. Jag försökte gång på gång slappna av eftersom jag visste att jag måste slappna av för att få stopp på henne, men det var så sjukt svårt när man blir nervös sådär... Lyckligtvis var vi ju inhägnade, så hon kom liksom inte så mycket längre än bara runt, runt. Slutet gott, allting gott.
 
Hon kom inte upp i flygande pass och det är jag innerligt glad för. För då hade jag väl byggt bo i någon trädtopp där uppe någonstans. Eller åtminstone hälsat på några fågelbon innan jag osmakligt landat ner i granngårdens höstack. (För att få upp ett regelrätt flygande pass behövs oftast en rejäl raksträcka som hästen kan sträcka ut sig på. Svårt att få hästen att springa flygande pass på volt.) Men för skoj skull ska jag visa ett exempel på vilken fart en sån här 5-gångare komma upp i...! Det är inte att leka med alltså!!!! :-D *respekt respekt*
 
(I början springer hästen i tölt, från och med 1:20 springer den i flygande pass)
 
 
 
Någon här inne som har erfarenhet av att rida på en islandshäst som "sticker iväg" i ett rasande flygande pass när man minst önskar det??? :-D